Tuesday, May 19, 2009

Nenek dan Kerepeknya...



Nenek: Belilah nak 3 peket RM5 saje..

Syed: saya nak kerepek bawang tue la nek 3 peket..

kerana kesian dan sayu melihat nenek ini i bought her kerepek.. nenek itu memasukkan 4 peket kerepek ke dalam plastic dan beri kepada i...

i took out the extra packet that she placed in...and said..

Syed: saya tak makan kerepek pedas ni nek nanti membazir (alasan semata mata)

Nenek: Ambik lah nek bagi..

Syed: Saya taknak~! nenek jual lah kat orang lain..

pemurah hati nenek ni, rasa mcm nak bawak balik je..


nenek nie comel.. dan sangat menyayat hati melihat dia menjual kerepek dari satu meja ke satu meja yang lain.. hampir menitis air mata i tengok dia..




Reza: Nenek tinggal kat mana?

Nenek: dekat sini sajer.. (menjawab pendek, seperti ingin menutup sesuatu..)

Reza: Nenek tinggal ngan saper?

Nenek: dengan kawan kawan nenek.. kami sama2 buat kerepek..

Reza pon belilah kerepek nenek itu walaupon tidak berpuas hati dengan jawapan nenek itu..atas dasar untuk membantu nenek ini..

Ape kisah disebalik dia menjual kerepek nie?

any of my Beautiful Readers penah jumpe nenek ini?

Sigh!.. Sedih kan~ orang mcm berumur macam nenek ni tidak sepatutnya menghabiskan sisa sisa hidup dengan menjual kerepek... Mana anak anak dia? dan dimana keluarga dia yang lain...? apakah dia sengaja dihantar ke Elite area seperti Bangsar oleh sesiapa????

Enough of the sad story..

Now the happy story...

On 18 May 2009 haritu, Reza Mohamed yes the Era Radio Announcer, ajak lepak...He's an old friend of mine since before AF lagi..setelah sekian lama tak jumpe dia since recording Club Pop Nikki, i agreed to meet up with him at La Bodega Pavillion... after 1 hour catching up with each other.. Reza ajak pegi Restoran Chawan Bangsar untuk Celebrate Birthday miss Ellyna Ali.. An influential journalist.. and one of www.Murai.com.my team member.. i kenal..

So i followed...



Kepada yang tak kenal Inilah miss Ellyna Ali...

En. Roslen (boss Murai), Ayie Ali, Ajib,dan beberapa lagi team murai dan sahabat miss Ellyna turut hadir...

Setelah Kami dinner dan bersembang... datanglah sebijik kek...yang telah dinyalakan lilinnya...



tiba2.. keluar la sehelai kertas, dan miss Ellyna membaca ucapan yang panjang lebar..




Ellyna: Kepada Ajib Semoga ditemukan jodoh, Kepada En Roslen, Semoga selamanya menjadi Editor In Chief dan kami mendapat bonus...

Abang kat sebelah: Haih~ lilin nak cair dah tue..

Ellyna: Sabar la~ I'm not finish yet.. dan kpd......





Monolog dalaman Reza:... kalau dia nih dapat award mesti kene heret keluar dari stage oleh floor manager kan...



...tiba tiba...

Ellyna: last but not least to you syed, I wish u all the best dalam apa jugak yang u lakukan... dan i nak tengok u berjaya...

Isn't she sweet beautiful readers? she mentioned my name, though we tak penah rapat... selalunya bila orang excited, mesti ada tak peduli orang kan? but miss Ellyna tidak..dan dia buat i rasa tak left out..


finally she cuts the cake...

hehe..
Thank you sebab murah hati kongsi wish u dengan semua orang termasuk i...

Happy Birthday Miss Ellyna.. Semoga U panjang Umur, Dimurahkan Rezeki, dapat apa yang u nak dalam hidup dan berbahagia selalu di samping yang tersayang....(",)

16 comments:

eda said...

yup.. betul apa yang u tulis.. terasa tersentuh sangat hati kalau jumpa makcik2 yang macam nie.. xnak beli pon terus beli..

MissVanity said...

It just makes you wonder right? why these people still have to work in their old age. it definitely can't be because she has made it her hobby to sell kerepek cause i bet she'd rather spend her time with her grandchildren or something. Mungkin nenek itu tak ada anak? tu sbb die terpaksa sara diri die sendiri..? kdg2 kalau pergi m'sia ada juga nampak nenek2 mcm ni either selling things to us or asking for donation.not the same one though. lol.

livelifethefullest said...

i x penah jumpa nenek tu tapi mmg ramai nenek2 lain yg jual kerepek camtu kat KL ni kan..selalu makan di au5 and nenek jual kerepek ni mesti ada..and i mmg beli je coz x sanggup nak tgk die blah camtu jer...-((

~Rein~ said...

suke part yg mula2~..
sedih but then when u do a right thing..
it make me happy..:)

Murni Shuhada said...

okay.
i was touched with the 1st story.
ive met mant neneks and makciks like that.
very tak sampai hati la.

sometimes, i think they're sent to certain places by certain people to jual the kerepeks.

who la yang sanggup do such things kan?

but dear, is there any word such as "putted"?

Syso said...

Blogger Murni Shuhada said...

okay.
i was touched with the 1st story.
ive met mant neneks and makciks like that.
very tak sampai hati la.


sometimes, i think they're sent to certain places by certain people to jual the kerepeks.

who la yang sanggup do such things kan?

but dear, is there any word such as "putted"?


Dear miss murni shuhada..

actually there is.. but i used it wrongly... and the meaning is totally different...I've changed "putted" ngan word "placed"(",)

putt definition:

putt (put)

noun:
Golf a shot made on the putting green in an attempt to roll the ball into the hole

Etymology: < put, v.

transitive verb, intransitive verb
to hit (the ball) in making a putt

source: from some online dictionary.. thank you.. (",)

chafiq exat said...

OMG! kesiannye..sedih la bile tengok orang2 tua cm ni menjaja. By that age, she should deserves to stay home layan telatah cucu2

'syareena said...

Yeah. I pon selalu buat macam tu. Just beli cuz kesian gilagila laa. but then, I TAK MAKAN PON. huhuh. Gila Membazir kan ? butbut if ada kerepek pisang, bantai je. Memang beli and makan puas puas. heee :) Uiks, ckap at Miss Ellyna uh, happy belated birthday. Usia sudah naik 1 tahun. Heee :)

JuLia d BuBbLes said...

so sweet of you. i'm touched. ;)

EriN HairudiN said...

yes syed. Pernah jumpa nenek ni. Dulu dia ada datang pejabat2 untuk jual kerepek. dan sesekali ada di kawasan food court. dan nenek ni memang sapa pernah kenal dia akan sesekali terserempak di kawasan KL terutama Bangsar

matahatijiwa_lina said...

hye...i'm lina...

salam perkenalan...im following ur blog quite some times...but now baru ada guts nak give comment kat entry u...sorry cause taking such a long time...i suka baca all ur entries especially yg newest nie...u've did the right thing...A GOOD MALAYSIAN CITIZEN!!!...

Anonymous said...

nenek tu, yg i tau ada satu group yg akan bwk makcik2 dr kg utk jual kat bdr. Biasanya ada satu van yg akan pick up makcik2 tu then dropkan kat memana kawasan and start berjalan jauh2 jual kerepek tu. It's not their business tho but they just earn the comission from their employer. I got to know this cos my distance relative kat kg pun penah buat camni. i x salahkan makcik2 tu yg nak earn some income but the so called employer tu take advantages of the elder people. Keji!

a8jnme said...

hmm.. if i'm not mistaken, nenek ni selalu based depan maybank taman tun during daytime...i did buy a few fr her

so again, ade org hantar ke.. smpi ke bangsar lak tu..

nandeyane said...

Yo syed..

I beg u to censor makcik tu punya face. Now I'm really-really concern about her safety, because sekarang ni kita tak tahu apa2 pun pasal background makcik tu yang sebenar. Macam-macam boleh terjadi kat makcik tu kalau u tunjuk muka dia kat blog u ni..

Kalau orang yang hantar makcik tu jual kerepek kat area tu orang yang baik, alhamdulilah.. but what if..(hopefully not) orang yang hantar makcik tu jual kerepek kat situ orang yang jahat?

So hopefully u will consider censoring her face, for a good sake.

Peace!

oops did I just say that? said...

hello, found u while blog hopping.
ive seen this same nenek around.she used to sell around bangsar. then recently if it's the same nenek, she was in subang.
saw her handing money to a young man in a van. then the young man drove off after dah collect money. it could be her son, using her to sell kerepek. kesian. my siblings and i, we buy from her most of the time.

Mish Hawtchocolate said...

kesiannye =(